Bijna 2018

Ziezo, 2017 heeft nu lang genoeg geduurd. Ik ben er wel klaar mee. Wat fijn dat we dan nu aan de vooravond van een nieuw jaar staan.

Een raar gevoel overigens, omdat ik vandaag met oudbakken oliebollen zit van gisteren. Omdat het vandaag zondag is, zijn alleen de supermarkten open die normaal op zondag ook geopend zijn. En daar haal ik geen oliebollen. :P Dus vandaag oliebollen eten die ik voorgaande jaren soms nog over had van oudjaar en tja, op Nieuwjaarsdag eet je geen oudbakken bollen meer, toch?

Een ander raar gevoel is dat ik gisteren en eergisteren steeds moest tellen welke dag het eigenlijk was en hoelang nog tot de jaarwisseling. Met zo'n overbruggingsdag van deze zondag (zonder verse oliebollen) voelt het als een extra vacuüm. Een dag buiten de tijd bijna.

Maar goed, morgen is het volgend jaar. Er is al voldoende over het nieuwe jaar geschreven en wat me opvalt is dat de 'zieners' onder mijn vrienden gewoon niet verder kunnen kijken, dus ook geen echte voorspellingen kunnen doen. Alles hangt af van hoe 'wij' het nieuwe jaar gaan invullen. Natuurlijk zijn er allerlei invloeden, zoals vanuit astrologisch perspectief gezien, maar niets staat vast. Eerlijk gezegd wil ik het ook niet weten. Vrijwel iedereen gaat door veranderingen heen. Dat is nu zo, is altijd zo geweest en zal nooit anders worden. Immers is verandering de enige constante.

Door het nieuwsgierig zijn naar de toekomst, blijkt dat er een behoefte is aan standvastigheid. Het liefst zouden we willen weten waar we ons op voor kunnen bereiden. Dat is maar ten dele mogelijk. Het lezen van voorspellingen maakt mij onzeker en laat me een bepaalde richting uitdenken waar ik me helemaal niet mee bezig hoef te houden. Voor mij is het simpel: heb ik invloed op wat ik weet of wat mij ter ore komt over gebeurtenissen bij anderen, of niet? Wereldgebeurtenissen liggen buiten mijn invloedssfeer. Gebeurtenissen bij de mensen om me heen, heb ik maar ten dele invloed op en de vraag is: moet ik dat willen? Zolang het antwoord 'nee' is, houd ik het lekker bij mezelf. Dat is het enige waar ik zelf keuzes in kan maken. Bovendien ziet ieders' waarheid er anders uit, dus wie ben ik om een ander te vertellen wat waar is?

De waarheid kan er in 2018 heel anders uitzien, dan hoe die waarheid er de afgelopen jaren uit zag. Waar velen nog niet doorheen prikken, is dat de mensheid in het algemeen dingen voor waar heeft aangenomen. Gewoon omdat iedereen elkaar heeft nagepraat. Iemand die iets anders vertelde, vanuit hun eigen beleving of perspectief, werd makkelijk afgedaan als een conspiracy-theorist, belachelijk gemaakt of weggeredeneerd met argumenten die voortsproten uit de algemene aannames. Want als je algemene aannames overneemt, hoor je 'erbij'. Dat komt volgend jaar dus tot een einde.

Verklaar jezelf volgend jaar maar eens lekker gek, val eens heerlijk van je spreekwoordelijke geloof af en ga zelf nadenken en filosoferen over al die 'waarheden' die we voorgeschoteld hebben gekregen. Klopt het wat er beweerd wordt? Nemen we dat zelf waar of is er een manier om het zelf waar te nemen? Zo nee, ga dan op onderzoek uit voor zover het je interesseert en in de mate waarop je invloed hebt op de uitkomst van je onderzoek. Alles waar ik geen invloed op heb, geloof ik niet meer en houd me er niet meer mee bezig. Dat is lekker rustig, dat kan ik je wel vertellen.

Geloof het of niet, maar als je je niet meer bezig houdt met anderen en andermans overtuigingen, komen er hele andere dingen op je pad. Dan komt er ruimte om andere dingen te doen en te waarnemen. De dingen waar ik me mee bezig heb gehouden, waar ik geen invloed op heb, ervaar ik nu als afleiding van hetgeen ik mee bezig zou kunnen zijn.

Mijn boodschap en wens voor ieder die ik ken en niet ken: laat je niet voor de gek houden en vraag jezelf af welke waarde bepaalde informatie of boodschappen voor je hebben, ALS je die info al wil geloven of niet. Krijg je er een goed gevoel bij? Verrijkt het je leven? Kun je er iets mee? Zo nee, huppetee, weg er mee.

Ik wens ieder een veilige jaarwisseling en we zien of spreken elkaar volgend jaar wellicht weer. ♥