Genieten

 
Wanneer ik denk aan genieten, denk ik aan dingen die ik leuk vind. Of dingen die ik denk leuk te zullen vinden. Onze samenleving associeert het woord genieten enkel met blijheid en leuke of lekkere dingen. Vaak dingen om naar te streven die buiten ons bereik liggen. Maar gaat genieten daar eigenlijk wel over?
 
Zo ja, waar heb ik in mijn leven van genoten en wat zou ik nog willen genieten waarvan ik denk dat ik het nooit heb genoten?
 
Genoten? Wat heb ik in het leven genoten?
 
Als je het zo bekijkt, zo nee dus, heb ik ook een opleiding genoten. Genoten in de zin van ontvangen. Dus genieten is schijnbaar gelijk aan ontvangen. Hoe zit dat dan precies? Heeft genieten ook met ontvangen te maken?
 
Als genieten gelijk is aan ontvangen, heb ik dingen ontvangen die ook niet leuk zijn geweest. De associatie met ‘leuk’ is dus een misvatting. De opleiding die ik heb genoten, vond ik niet leuk. Ook heeft die genoten opleiding me in mijn leven nooit gediend op een manier dat ik die had gewild.
Natuurlijk ik heb gelachen en plezier gekend. Dat zou dan niet ‘genieten’ mogen heten, maar vreugde in het hebben van plezier. Hoe komt het dan dat het ontvangen van de niet-fijne dingen het overwicht geven aan wat we niet willen en dat niet als ‘genieten’ ervaren?
 
Uitgaande van genieten als we iets ontvangen wat we niet leuk vinden, zou ik kunnen stellen dat ik ook kou en warmte heb genoten. Of een pak slaag. Of vernedering. Maar ook vriendschap en vertrouwen. Of bewondering, zelfs jaloezie. Het dringt tot me door dat een bevalling als pijnlijk en intens ervaren kan worden, maar het geschenk van een kind alles doet vergeten door de vreugde die de nare ervaringen laat verbleken.
 
Het ‘genieten’ van een pak slaag werd opgevolgd door de vreugde van het moment dat het eindelijk voorbij was…
 
Zo voelt het ook als ik terugkijk op mijn leven. Als me gevraagd zou worden om het over te doen, of opnieuw te beginnen, zou ik er voor bedanken. Ik heb het leven ‘genoten’ en heb vanalles gedaan. Het is wat mij betreft nu welletjes geweest.
 
Er zijn nog dingen die ik zou willen genieten, zoals plezier beleven aan en met de lieve mensen die nu in mijn leven zijn op een manier dat we er beiden dik vreugde uit kunnen putten. In mijn ervaring is willen niet voldoende om het daadwerkelijk te bereiken. Het dankbaar zijn met wat er wel is, is het enige wat echt vreugde kan schenken. Het streven naar wat ik niet heb, is een garantie voor teleurstelling en die wil ik mezelf besparen.
 
Kortom : Genieten is ervaring ontvangen. Alles? Ja, alles. De dooddoener ‘genieten door gewoon te zijn’ is zo abstract dat ik het hier wel aan durf om het heel concreet te maken. Genieten in het nu is het leren ontvangen van alles wat je in het nu ervaart. Of dat nou plezier of verdriet is. Kou, warmte, pijn en welbehagen. Want het leven is een aaneenschakeling van tegenstellingen, pieken en dalen.
 
Zonder pieken en dalen geen leven, want dan heb je een rechte lijn en op de monitor in het ziekenhuis betekent een rechte lijn… dood.
 
Lilian 27-10-2017