Social of A-Social Media?


De meesten weten het nog wel, Hyves, een van de eerste vormen van social media waar mensen elkaar digitaal opzochten. Niet dat ik er ooit bij ben geweest. Ik vond het fijner virtuele vrienden op te zoeken in een on-line computerspel waarvan er na verloop van tijd enkelen ook real-life vrienden zijn geworden.

En toch... Social media? Ik weet het niet. Nu we Facebook en Twitter zowat vervangen zien worden door Whatsap en Instagram, vraag ik me oprecht af wat we daar eigenlijk doen. Vrienden... Wat zijn dat eigenlijk? De mensen die de moeite nemen om je iedere dag goeiemorgen en welterusten te wensen? Of zijn dat diegenen die al je foto's, muziek, posts of tweets leuk vinden? Of klikken ze maar wat aan om je toe te kunnen voegen aan het rijtje volgers c.q. belangstellenden omdat een hele rits vrienden interessant is?

Het kan zijn dat ik om de verkeerde reden op social media zit. Ik hoef geen hordes volgers. Wat ik er uit wil halen is leuk contact met mensen die hetzelfde denken over dingen zoals ik doe, of er een leuke gedachtenwisseling over willen voeren. Zomaar. Eerlijk is eerlijk, ik moet er niet aan denken om dag-in-dag-uit iedereen te groeten voor de vorm. Diegenen waar ik vaker contact mee heb wel, maar al mijn vrienden en volgers... Pfff, ik zou er een dagtaak aan hebben. En zouden ze me dan uit routine antwoorden of terug groeten? Verre van iedereen, dat is gewoon een gegeven. Het is wel een manier om gezien te worden. Hoewel... als ik een week met vakantie zou zijn en niemand valt het op, dan is dat gezien worden ook nulkommaniks waard geweest. "Waard geweest..." Wat is de waarde eigenlijk van vriendschap op social media?

Ik merk de leegloop op Facebook. Wanneer je vrienden wordt met anderen en er komen vrienden van vrienden bij, kan het een hele gezellige boel worden. Als er mensen weggaan, dan lijkt het wel of ook die gezellige boel ophoudt te bestaan. Ja, zonder bepaalde mensen in zo'n vriendengroep is het minder leuk. Er zijn nu eenmaal mensen die enorm grappig, vindingrijk of kritisch kunnen zijn en dat leukt de boel wel op. Niet voor niks dat mensen 'verslaafd' kunnen raken aan social media.

En nu? Geen idee waar al die leuke vrienden en vrienden van vrienden nu uithangen. Kan instagram of Whatsap zijn en helaas, daar zit ik niet. Maar we waren toch vrienden? Ik ben er nog steeds op Facebook en Twitter. Kijk, als je zelf weggaat kun je niet verlangen dat een ander je volgt naar een andere plek. Dat kan wel als er geen ander contact mogelijk is dan via social media, maar toch. De meesten van mijn vrienden weten waar ik woon, wat mijn telefoonnummer is en op welke social media ik uithang en niet omdat Facebook ze dat heeft verteld.

En toch komt er een kink in de kabel van verbinding in vriendschappen. Vandaag voel ik me met de neus op de leegte van social media gedrukt worden. De nepwereld van nepvriendschap die alleen onderhouden kan worden door echte mensen die ooit echte vrienden waren. Een virtuele wereld die in basis samengesteld is om iedereen ergens te verzamelen zodat er een advertentiefabriek voor opgetuigd kon worden.

Dus hoe sociaal is het om via social media contact met 'vrienden' te hebben? Ik merk het zelfs in het computerspel, wat ooit de hangplek was om uitgebreid te kletsen. Daar hebben we een potje gesprekstherapie uitgewisseld hoor, poehpoeh. Maar ook dat is weg. Als er on-line in een groepje samen een quest wordt gedaan, zeggen ze nog amper goeiedag. Als iemand iets niet aanstaat word je er zonder boe of bah uitgeknikkerd. A-social media, bedacht om de megabedrijven te spekken en de echte aandacht van echte vrienden te versplinteren en versprokkelen tot hap-snap-contact vanwege de enorme veelheid aan informatie die dagelijks voorbij komt.

Geen idee hoelang ik social media nog vol houd. De leegte (mensloosheid) die ik zie in de veelheid van onderwerpen in de newsfeed en trends laat me duizelen. Druk in mijn hoofd maar niet met waar ik mee bezig wilde zijn: contact met anderen. Ja, als ik mezelf op de voorgrond manouvreer en mezelf laat zien. Maar wat levert mij dat persoonlijk op en ten koste waarvan? Ik kijk het nog even aan. Wie weet zie ik het morgen weer anders.

Lilian 07-07-2017