Marktwerking of heksenjacht?


Mijn verwarring wordt de laatste tijd steeds groter. Toen ik een flink aantal jaren mijn voeding op de schop gooide, er voor koos zoveel mogelijk biologisch te eten en bepaalde stoffen zoals gluten eruit te schrappen, begon ik me beter te voelen. Ook mentaal had ik een flinke kluif aan mezelf met het bewust worden van oude denkpatronen en die drastisch te herzien.

Laat ik me beperken tot voeding en supplementen, dan komen de oude denkpatronen vanzelf in beeld. Immers worden we van huis uit geleerd wat we eten, omdat het samenhangt met onze cultuur en leefgewoonten. Als Zeeuws meisje ben ik opgegroeid met fruit, aardappels, groente, vlees, vis, zuivel en...... snoepjes. Niet per sé de boterbabbelaars, maar toch zoet. Dat was voor mij de kers op de taart.

Van al dat zoet, zo werd mij gezegd, was het logisch dat ik last kreeg van het zuur. Maagzuur wel te verstaan. Mijn tandjes liepen er ook schade van op, zo werd mij gezegd. En van lieverlee was de opstapeling van gezondheidsklachten begonnen. Naarmate ik ouder werd, besefte ik dat ik van de reguliere zorg niet veel te verwachten had. Een vitamine-complexje, want het zat tussen mijn oren.

Nu ik groot ben, denk ik daar anders over. Inmiddels heb ik verschillende dingen geleerd over voedingsmiddelen, wat wel en wat niet gezond is voor ons lichaam. De klachten, die indirect met voeding te maken had, maar grotendeels een andere oorsprong had. Oorzaken die alleen te vinden zijn als je het lichaam en de geest als één geheel gaat zien. Immers hebben gedachten invloed op onze gezondheid, zodanig dat je van denken ziek en beter kan worden.

Terug naar de voeding en de supplementen. Bij mijn speurtocht naar de meest gezonde dingen voor mijn lichaam, kwam ik uit bij biologisch voedsel en aanvulling met vitaminen en mineralen. Dat was nogal een breed scala, kwam ik tot de ontdekking. En omdat natuurlijke middelen redelijk risicoloos lijken te zijn, ontdekte ik de supplementen die mij konden ondersteunen in het verminderen van kuitkrampen (magnesium), versterken van mijn afweersysteem (vitamine C), het zenuwstelsel (de B-vitamines) en het was ook allemaal in de voeding terug te vinden. De verstandige voeding wel te verstaan. Geen pakjes en zakjes.

Tegenwoordig zie ik een toename in het aanbod van biologische producten en supplementen en vraag me af in hoeverre die van dezelfde kwaliteit zijn als destijds. Destijds was de keuze niet zo groot, dus ik nam wat er was. Dat was immers goed, toch? En nu al die variatie? Ik snap het niet meer. Ja, tuurlijk, als ik kijk naar de prijsverschillen, is me duidelijk wat ik me kan veroorloven en wat niet. Maar wat is nu echt goed?

Even terug naar het verleden. Ten tijde van de Egyptenaren en de Grieken -en zelfs daarvoor al door druïden, pagans en native Americans (de Indianen/sjamanen)- was al duidelijk hoe ze om gingen met voeding en het lichaam. Veel -zoniet alles- werd beschreven en aanbevolen. Niet alleen bij kwalen, maar ook de algehele gesteldheid, de balans tussen lichaam en geest zogezegd. Veel van wat er werd geschreven, was gebaseerd op natuurgeneeskunde, planten, kruiden en leefwijzen zoals overtuigingen. De homeopathie van destijds werd samengevat in een lijvig boekwerk, o.a. door Hahnemann.

Toen kwamen de wondermiddeltjes, de echte kwakzalvers die met een gekleurd watertje ook geld wilden verdienen. Geld... hmmm, waar heb ik dat eerder gehoord?

Kruiden en planten bevatten inderdaad genezende stoffen. Die stoffen kunnen geïsoleerd en in een pilletje of capsule verwerkt worden. Dat is wat de huidige farmacy doet. Op zich is daar niks mis mee, totdat het pilletje wordt verheven boven het gebruik van natuurlijke middelen. Iedereen die zich met natuurgeneeskunst bezig hield werd verketterd tot kwakzalver of heks; iemand die een financieel graantje mee wilde pikken uit de enorme gezondheidsruif die de farmacy had ontdekt. Patent aanvragen op vanalles en nog wat en maar pillen draaien. Immers waren mensen ziek en hadden ze hulp nodig. Een wereldindustrie.

Het jammere is dat de oorsprong van de stoffen in pillen in vergetelheid is geraakt door het verbannen van de praktijkbeoefenaars van de natuurgeneeskunde. Immers is er aan de natuur geen grijpstuiver te verdienen, dus hoe hou je de goedkope oplossing uit de buurt? Precies, door het produkt, de kennis en de mensen die het praktiseren te beschadigen in de publieke opinie.

Wie er met kruiden en planten werkte was een heks of een kwakzalver. De homeopathie wordt momenteel als 'alternatief' aangemerkt, terwijl de balans tussen lichaam en geest volledig wordt vergeten, alsof het lichaam een op zichzelf staand orgaan is en geen invloed ervaart van hoe we ons voelen. Fout geantwoord.

Heel simpel, iets wat ervaringsdeskundigen kunnen beamen: Met diabetes type 1 (insulineafhankelijk) is het in balans houden van het bloedsuiker overwegend gissen. Voeding, beweging en insulinesuppletie zou voldoende moeten zijn om het lichaam op het ideale bloedsuiker te houden. Maar zo werkt het niet. Heftige emoties, spanningen of zelfs dromen kunnen de bloedsuikers omhoog laten vliegen, terwijl fysiek alles in balans leek te zijn. Blijkbaar hebben de gedachten, ervaringen en emoties een dusdanig effect op het lichaam, dat het lichaam meer of minder nodig heeft van een bepaalde stof om die ervaringen te verwerken. In dat perspectief bekeken, zou ik dus een (w)holistische benadering van lichaam en geest moeten hanteren om tot een balans te kunnen komen in lichaam/geest en gezondheid.

Terug naar het nu. Hoe kunnen we in z'n geheel kijken naar de balans tussen lichaam en geest èn er voor zorgen dat we de juiste stoffen binnen krijgen? Immers, hoe weten we wanneer onze geest zo druk is, dat ons lichaam meer of minder nodig heeft van bepaalde stofjes? Hoe is dat meetbaar? Niet volgens de huidige reguliere zorg.

Sterker nog. Ik zie allerlei uitwassen van de marktwerking, ook in de biologische voeding en supplementen, waardoor het nog onduidelijker wordt wat goed voor me is en wat ik zou kunnen nemen om mijn balans te herstellen. Het is zelfs zo dat de zogenoemde alternatieve benadering wordt geweerd uit de zorgverzekering. Het woord (en wetenschappelijk onderzoek) van de farmacie is heilig. Terwijl we weten dat de wetenschap nog niet eens de helft van alles wat met gezondheid te maken heeft, onderzocht heeft of heeft kunnen bewijzen. Een daarom bestaat het niet?

Ondertussen zijn er inmiddels hele volksstammen die zich zorgen maken over hun gezondheid en niet kunnen (geld) of willen (oude denkpatronen) kijken naar de natuurlijke manier om te herstellen. Immers wordt ons de laatste decennia niets geleerd over de samenhang tussen lichaam en geest, omdat de wetenschap zo druk is met promoten van hun bewijs. Wat niet is bewezen bestaat niet, dus komt niet in aanmerking voor zorgverzekering. Het wordt zelfs afgeraden in de vorm van de vereniging voor Kwakzalverij. Stiekem gedoe om mensen aan te geven als kwakzalver, wanneer die de reguliere pillendraaiers en wetenschappers ondermijnt. Alleen uitbehandelde mensen mogen op eigen kosten hun heil zoeken bij de 'alternatieve' zorg. En zelfs daar wordt de publieke opninie zodanig geïndoctrineerd, dat men echt radeloos moet zijn om schijt te hebben aan de mening van anderen of het risico (wettelijk) gepakt te worden.

Kijk naar hennep. Moeder Natuur rust een plant uit met alle stoffen die nodig zijn om heilzaam te zijn voor de ondersteuning van een lichaam. Uit dat hele spectrum kun je stoffen isoleren voor verschillende doeleinden.

Terug komend op het nu en op de beschikbaarheid van voeding en natuurlijke hulpmiddelen. Ik zie in de huidige marktwerking een (bewuste) verwarring in het aanbod van supplementen en gezonde voeding. Door bedrijven elkaar kapot te laten concurreren, is het voor de consument ook niet meer duidelijk wat nu wel werkt of goed is en wat niet. Koop je iets duurs omdat het ook goed werkt, of is het dure spul net zo slecht als de goedkoopste rommel die door de kwakzalvers onder de supplementenaanbieders wordt aangeboden? Wie het weet mag het zeggen.

Ik ben voorstander van een aanbieder die gewoon goed spul heeft. Net als destijds de NS was toen het nog de enige aanbieder van vervoer op de Nederlandse spoorwegen was.

Waarop neem ik marktwerking op de hak? Omdat het onze waarheidsvinding versplintert. Hoe weten we wat goed voor ons is, zonder het eerst te proberen? Hoe kunnen we uit de veelheid van aanbod, uit de veelheid van wat wel of niet erkend wordt, nog vinden wat goed is voor ons of niet? Waarom worden natuurlijke producten gedemoniseerd? Is dat om de geldzucht te verdoezelen of omdat het niet zou werken? Hoe weet een doorsnee burger het onderscheid te maken? En dat binnen het budget waar deze over beschikt? We kopen momenteel onze (on)gezondheid ten koste van onze gezondheid. Diegenen die daar aan meewerken zijn de echte kwakzalvers, degenen die met een gekleurd watertje evenveel proberen binnen te harken als de leveranciers van het echte spul. Geld is de drijfveer geworden. En alles wat binnen geld verdienen valt, moet mogelijk zijn met het marketwerkingsprincipe.

De heksenjacht op waarheidsvinders is nog steeds gaande. Laat je niet afleiden door de mooie verkooppraatjes van overheid, farmacy en wetenschappers. Immers maken ze allen gebruik van de echte waarheid -de oorsprong- die al eeuwenlang in ons midden is, maar omwille van het geld en de macht verguisd en verketterd wordt. De brave burger zou niet mogen weten wat brandnetel voor ons doet, omdat een farmaceut er geld mee kan verdienen, toch?

Vandaar de titel 'Marktwerking of heksenjacht', omdat ik in de huidige marktwerking een tegenstand (heksenjacht) ontdek in het volgen van onze natuurlijke zoektocht langs allerlei beperkingen en verboden, omdat de farmacie het voor het zeggen heeft.

Denk na, onderzoek zelf, leer en volg je eigen intuïtie.

De Huisheks.
27-06-2017