De schaduwkant

Dark angel Lilith

Mijn schaduwkant, mijn angsten en al mijn zorgvuldig verborgen en verstopte lelijkheden. Ik heb ze lang proberen te ontkennen en verbergen. Die donkere kanten van mijn menselijke zelf mochten er niet zijn. Ze werden maatschappelijk niet geaccepteerd. Dus om mezelf te kunnen accepteren en door anderen geaccepteerd te kunnen worden, heb ik ze verstopt. Ergens diep in mijn ziel. Alsof ze niet bestonden.

Het is nu de tijd om er naar te kijken. Lilith staat sinds 14 februari voor een periode van 10 maanden in Boogschutter. Hoe wrang en ontnuchterend om op de dag van de Liefde (Valentijn) naar een sterrenbeeld door te schuiven wat bepaalde lelijke trekjes in zich heeft. Net als Lilith overigens. De lelijke kant van Lilith en de lelijke kant van Boogschutter. Ze halen nu de lelijkste eigenschappen van elkaar (en van ons innerlijk) naar boven. Willen of niet, het komt nu naar de oppervlakte.

Hoe overleef je dat? Door zonder oordeel te voelen wat er naar boven komt. Door de angst voor je eigen schaduwkanten heen te gaan en die angst met open vizier tegemoet te treden. Gewoon voelen. Voel de emotie van alles wat een gebeurtenis in je losmaakt. Welke gebeurtenis dat is, is voor ieder heel persoonlijk.

Zodra je kan voelen wat je beroert, kan het naar boven komen en kan de energie gaan stromen. Zonder oordeel, los van ego-eigenschappen die we als mens bezitten. Ego mag nu even z'n mond houden. Los van maatschappelijk correcte en wenselijke gedragingen. Alles mag er zijn. Je mooie eigenschappen en je donkere. Kijk er naar en vooral: voel.

De tranen die gaan stromen zijn zuiverend. Erkenning van de verstopte schaduwkanten zorgt er voor dat ze weer gezien worden. Ze hebben een functie gehad. Het is een oud gevoel wat pijn en verdriet heeft gebracht. En nu mag het gezien en losgelaten worden. Als de tranen stromen, komt er ruimte voor de schaduwkanten om eruit kunnen. Als je ze durft toe te laten, er naar durft te kijken, ze durft te voelen, is het een geweldig zuiverend en ruimtegevend proces. Het is nodig, vooral in deze periode. Haal er het beste uit voor jezelf.

Lilian 20-02-2017