Het kleurenpalet van de mensheid

Hetero of homo?

In deze grote grijze wereld wordt meer van hetzelfde doorbroken door kleur. Ik omarm de kleurenpracht in alle facetten van deze wereld. Iedere kleur is uniek.
(Lilian-03-04-2017)

Ik zie regelmatig berichten over geweld tegen homo's en de verontwaardiging en verbazing overvalt me telkens weer.
Wat is er toch aan de hand met het opjagen en mishandelen van homosexuelen?

Wat is er aan de hand met het veroordelen van anderen omwille van hun geaardheid?

Is dit fenomeen iets anders dan het veroordelen van anderen vanwege hun huidskleur, hun afkomst, religie, politieke voorkeur, of de flaporen, de grote neus en de platvoeten? Of is hier meer aan de hand?

Ik zou me hoogst verbazen als een werkgever mij zou vragen of ik homo of hetero ben. Ten eerste heeft mijn geaardheid niks met mijn capaciteiten, mijn opleiding of mijn werk te maken. En dat is precies wat ik bij een werkgever kom doen: mijn capaciteiten en kennis inzetten voor het werk dat hij heeft. Ik kom daar niet om mannen of vrouwen te grijpen vanuit mijn sexuele voorkeur, toch?

Uitsluiting op het werk is nog maar het topje van de ijsberg. Er zit nog een hele sociale laag verborgen onder de uitsluiting van homo's die zichtbaar is. Die verborgen sociale uitsluiting wordt zichtbaar als er weer eens een homopaar wordt weggepest uit een buurt of in berichten van mishandeling.

Als ik kijk naar hoe mensen zich afzetten tegen iemand met een andere geaardheid, zie ik angst wat zich uit in agressie tegen datgene waar ze bang voor zijn.

In onze samenleving regeert de meerderheid. Als je anders bent, val je op en kun je een mikpunt worden voor de meerderheid die jouw anders-zijn niet kan accepteren. In de meeste gevallen omdat je een bedreiging bent vanwege je uniciteit. Kijk naar iemand die erg goed is op school of in z'n werk. Die kan het mikpunt worden omdat hij/zij gezien wordt als een bedreiging op gebied van populariteit of promotiekansen.

Hoe zit het dan met anders-sexuelen?

Laten we er gemakshalve vanuit gaan dat de meerderheid van de mensen hetero is. Laten we er ook even vanuit gaan dat agressie door hetero's richting homo's overwegend door mannen wordt gepleegd.

Als ik kijk naar hetero-mannen, zie ik een bepaalde dominantie richting het vrouwelijke geslacht. Laten we wel wezen, sexuele intimidatie is nog steeds niet uitgeroeid.
In feite ligt daar de angst. Een homosexueel geaarde man, valt op mannen, niet op vrouwen. Deze man is de spiegel voor de hetero-man. Het zou zomaar kunnen dat deze man op een andere man valt en dienovereenkomstig gedrag gaat vertonen, zoals hetero's vaak vertonen in hun benadering van vrouwen. Oei, spiegeltje!

In feite zouden we kunnen stellen dat de hetero bang is om met zijn eigen gedrag geconfronteerd te worden. En die dreiging krijgt gestalte in de vorm van een homosexuele man.
Dus waarom zou een homo gediscrimineerd worden op het werk, als hij daar niet op jacht is naar een partner, maar gewoon zijn werk komt doen? Wat zegt dat over een hetero?
En waarom zou een homo weggepest moeten worden uit een woonomgeving, als hij daar rustig woont met zijn partner? Wat zegt dat over die 'normale' hetero die zijn handjes zelf niet kan thuishouden en de behoefte heeft om er op te meppen?

Kijk, ik ben geen psycholoog, maar dat er iets niet klopt is wel duidelijk.

In bepaalde culturen of religies moet een man voldoen aan een door die cultuur bepaald beeld van man-zijn. Het vrouwelijke wordt daar nog onderdrukt. Dus als een man het vrouwelijke in zichzelf niet mag toelaten, lopen daar nog vele onevenwichtige mensen rond. Dat niet-vrouwelijk mogen zijn uit zich in het zich afkeren van iedereen die de vrouwelijkheid in zichzelf wel toestaat.

Additioneel schemaatje:
Heterosexuele mannen zijn niet bang voor heterosexuele mannen
Heterosexuele mannen zijn wel bang voor homosexuele mannen
Homosexuele mannen zijn niet bang voor homosexuele mannen
Homosexuele mannen zijn wel bang voor heterosexuele mannen

Heterosexuele vrouwen zijn soms bang voor heterosexuele mannen
Heterosexuele vrouwen zijn niet bang voor homosexuele mannen
Homosexuele vrouwen zijn niet bang voor homosexuele vrouwen
Homosexuele vrouwen zijn niet bang voor heterosexuele vrouwen

Als ik naar dit schema kijk, kunnen we dan stellen dat hetero's en homo's (mannen en vrouwen) eigenlijk alleen bang zijn voor heterosexuele mannen, behalve als ze zelf deel uit maken van die groep?

Heterosexuele mannen vormen de meerderheid in deze wereld. Alleen wanneer ze de man zijn waar voor gevreesd moet worden, dan is er iets in hen dat anderen onderdrukt (domineert) door te denken dat ze iedereen zomaar kunnen 'grijpen', hetzij fysiek of mentaal.

Meer heb ik er niet over te zeggen.

Lilian 03-04-2017