Segregatie of verbinding?

Over de katholieke bus, de christelijke bibliotheek en de islamitische slager.

Wat een kleurrijk landje hebben we toch. Zoveel verschillende mensen in allerlei rassen en overtuigingen. En de keuze die daarmee gepaard gaat is werkelijk fenomenaal. Kijk naar de vele verschillende keukens die ons land herbergt, of de gespecialiseerde winkeltjes. Vroegaaahh kende ik alleen de Indonesische toko waar ik bonen haalde om zelf taugé te laten ontspruiten. Maar tegenwoordig is die toko heel normaal, net als de halal slager, de Turkse bakker, de Chinees, de Italiaan, het Vietnamese eethuis, het Thaise huiskamerrestaurant, de Mexicaanse smulhoek en de Argentijnse grillroom. En dan vergeet ik nog alle Mediterrane en Noordafrikaanse keukens.

Heerlijk om dat zomaar even te kunnen benoemen, toch? Of stap ik over een grens als ik de verschillende facetten van onze bevolking opsom? Ben ik dan een racist of een waarnemer.

Als ik kijk naar wat ons verbindt inplaats van wat ons verdeelt, zie ik de enorme diversiteit in keukens. Want eten doen we allemaal. Mag ik dan als hollandse aardappeleter ook genieten van sushi? Uiteraard!

Als ik kijk naar de diverse religies, zie ik de schroom om als katholiek een christelijke kerk of moskee binnen te wandelen. Maar ook geloven doen we allemaal, ookal ben je er van overtuigd dat je in niets gelooft.

En toch...

Ik vind het raar als ik niet zou kiezen om vandaag Grieks te eten, omdat er in de politiek veel aandacht is voor de enorme bedragen die naar Griekenland gaan om de staatsschuld terug te dringen. Of Marokkaans, omdat er minder-minder wordt geroepen.

Als ik kijk naar een kleine leefgemeenschap met verschillende bakkers, waarvan de ene van huis uit Katholiek is en de ander Nederlands Hervormd, dan pieker ik er geen moment over om de bakker met de lekkerste koffiekoeken op te zoeken. Toch zijn er mensen die dat wel doen. Die zich laten leiden door de persoonlijke achtergrond van de ondernemer. Op die manier kun je een ondernemer maken of breken, door uitsluiting vanwege iemands achtergrond. Iets wat in het verleden absoluut is gebeurd en niet alleen vanwege het geloof.

Stel je eens voor als het omgekeerd zou zijn. Dat een Katholieke bakker je zou vragen naar je geloof voordat je een brood bij hem mag kopen.

Even chargeren: een bus, tram of trein die zich onderscheidt door het vervoeren van mensen gebaseerd op hun religie. Vervoer is een openbare instelling, dus het zou raar zijn dat niet alle mensen in Nederland van die vervoersdienst gebruik zouden kunnen maken.

En toch gebeurt het op scholen en in de politiek. Onderscheid maken op basis van religie en afkomst. Zelfs de bibliotheek draagt nog het predicaat christelijk. Wat voor boeken vind ik daar dan? Vrome boeken die alleen door christenen gelezen mogen worden? Of ook door moslims? Of is die geschiedschrijving inmiddels zodanig dat het leesvoer door alle rassen, geloven, rangen en standen ingezien kunnen worden? Ik noem maar een voorbeeld hoor, om aan te geven hoe diep dit soort overtuigingen in onze maatschappij verweven zijn.

Wat is er Nederlands (of religieus) aan brood, aan openbaar vervoer, scholing, of aan politiek? Uitgaande van wat ons verbindt, kunnen we veel beter zeggen: we eten allemaal, we gebruiken allemaal vervoer, we willen allemaal degelijk geschoold worden en de politiek is er voor alle burgers in Nederland. Niemand uitgezonderd. Toch?

01-02-2017