Burn-out: instrument om anders te leren denken (deel 1)

Burn-out is instrument om anders te leren denken (deel 1)


Steeds meer mensen worden de laatste jaren -en in toenemende mate de afgelopen maanden- geconfronteerd met het niet 'binnen' kunnen krijgen van geschreven of gesproken informatie. Het gevoel dat de inhoud van hele lappen tekst volkomen langs hen heen gaat, is voor velen steeds herkenbaarder. Ook gesproken informatie komt als gevolg van compacte boodschappen in (politiek) correcte bewoordingen vaak niet meer binnen. Het journaal is soms voorbij voordat ik besef wat er is behandeld.
Worden er ineens steeds meer mensen geconfronteerd met een burn-out ? Of is er meer aan de hand? Eens kijken naar de symptomen.


De tijd vliegt
Iets wat door velen gevoeld wordt, is dat de tijd 'vliegt'. Tegen de tijd dat je goed en wel het vrijdaggevoel krijgt om van het aankomende weekend te genieten, is het alweer zondagavond en staat er een nieuwe week voor de deur. Als ik naar de weken en maanden kijk, begrijp ik nog nauwelijks dat we de (frisse) lente en de (overwegend natte) zomer al hebben gehad. En zie daar... Het is alweer november en over een maand staan de eindejaarsfeesten te trappelen om een nieuw jaar in te luiden.


Keuzes maken
Met het gevoel van die voortsnellende tijd vind ik het ook niet zo gek dat ik nog nauwelijks grip op de informatie houd die me dagelijks wordt aangeboden. Soms interesseert het me niet eens meer. Dat is volgens mij een gevolg van het maken van keuzes, welke informatie ik nog kan bijhouden en wat niet. Voorheen kon ik me uren bezig houden met alles uit te vlooien en te discussiëren over breeduiteenlopende zaken. Nu beperk ik dat tot datgene wat me echt boeit en wat nu belangrijk voor me is.


Invloed
Ik meen dat het selectief richten op informatie deel uit maakt van selectief lezen en luisteren. Het lijkt wel of ik onbewust een filter heb geplaatst -op basis van de keuzes die ik heb gemaakt- tussen wat me wordt aangeboden en wat voor mij nu van belang is. Mijn keuzes heb ik gemaakt op basis van waar ik invloed op heb (of wil hebben) en wat niet. Uiteraard kan ik me irriteren aan het feit dat ik niet alles meer binnenkrijg zoals voorheen, maar ik kan het ook accepteren. Dat geeft me meer rust dan willens en wetens iets proberen wat niet meer lukt.


Ben ik daarom burn-out?

Ja en nee.
Burn-out zijn is een mechanisme van het brein om af te schakelen na een mentale overbelasting. Vaak een gevolg van het plichtmatig (met tegenzin?) denken over en doen van allerlei dingen die van ons verwacht worden, zoals het goed laten verlopen van werk, studie, gezin, (social media) relaties en de verplichtingen die horen bij het basislevensonderhoud (o.a. de financiën op orde houden).


Relevant
Als ik kijk naar de enorme vaart waarmee gevoelsmatig de tijd voorbij gaat en de informatie die in die periode wordt verstrekt, kan het niet anders dan dat ik me als een trage slak door die stroom van informatie heen beweeg. Dan neem ik alleen nog datgene mee wat voor mij relevant is. De rest laat ik letterlijk links liggen. Ik bemoei me er niet mee, oftewel, ik houd mijn geest er niet meer mee bezig. Dat geldt op vele vlakken, zoals politiek en nieuws, maar ook over relaties met familie en vrienden. Datgene wat mij niet direct beïnvloedt, daar hoef ik niets van te vinden. Ik houd op die manier voldoende ruimte over om contact te houden met diegenen die dicht bij me staan.


Manager
Dus nee, ik vind niet dat ik burn-out ben. Ik ben als een manager bezig met het herdefiniëren van waar ik mijn aandacht aan wil geven. Kan ik er iets mee en heb ik hier invloed op? Zo ja, dan is het interessant. Zo nee, dan gun ik mezelf de rust en ruimte om het lekker te laten bij wie het thuis hoort.


Anders denken
Op social media voel ik ook een afname van mijn interesse om alles van mijn vrienden te lezen. Ik zie het staan, probeer het te lezen en (hoe verrassend) het komt niet binnen. Het zal ongetwijfeld binnen mijn interesse zijn gevallen, maar het wil niet meer.
Wat nog wel lukt is plaatjes kijken met hooguit 1 regeltje tekst er in. Een leuke quote of een diepzinnig citaat. Sommige beelden zeggen meer dan een heel verhaal. Ik ervaar ook steeds vaker dat er beelden bij me doorkomen tijdens een gesprek, die de woorden extra betekenis meegeven. Humor werkt ook nog steeds goed bij mij, maar cynisme en sarcasme gaat volledig langs me heen. Het kost me teveel moeite om uit de context van het artikel te halen of het nu serieus of grappend bedoeld is, met de ondertoon van een sneer. Ik begrijp het niet meer.


Aandacht
Wat me ook nog lukt is gesprekken voeren met mensen die met aandacht luisteren en reageren. Losse opmerkingen waar ik iets uit zou moeten snappen, gaat langs me heen.
Mochten er lezers zijn die dit herkennen -en mijn excuses voor de lap tekst- kan ik vanuit mijn eigen ervaring adviseren om het te accepteren. Go with the flow. Blijkbaar hoort het bij de veranderende tijden, de nieuwe energie, die van ons eist dat we anders met prikkels van buitenaf om leren gaan, dat we steeds beter bij onszelf leren blijven (wat is belangrijk voor mij) in contact met de ander en dat we leren keuzes maken in wat ons dient en wat niet meer.


In deel 2 meer over het waarom van anders leren denken.


Lilian Rombout.

www.dehuisheks.nl

https://www.nieuwetijdskind.com/burn-out-is-instrument-om-anders-te-leren-denken/